Dzień otwartych drzwi 05 - 06 kwietnia
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Warsztaty dietetyczne „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 21 marca w naszej szkole odbyły się warsztaty dietetyczne na temat „Praca w gabinecie dietetyka – analiza składu ciała”.
Warsztaty prowadziły absolwentki naszej szkoły a obecnie absolwentki Wydziału Dietetyki Śląskiej Akademii Medycznej Karolina Pigulla i Weronika Gulba.
Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
W części teoretycznej prowadzące w jasny i przystępny sposób opowiedziały uczestnikom na czym polega praca dietetyka i jakie jest znaczenie pomiaru składu ciała oraz na czym to badanie polega.
W części praktycznej chętni uczestnicy (których nie brakowało) mogli dokonać pomiaru składu swojego ciała na urządzeniu Tanita oraz poznać jego interpretację, jak również dowiedzieć się jaki jest wiek biologiczny wskazany na podstawie uzyskanych wyników.
Nasi uczniowie byli bardzo zaineresowani zarówno samym badaniem jak również kierunkiem studiów – dietetyką, co skutkowało mnóstwem pytań zadawanym naszym prowadzącym.
Warsztaty kulinarne „Wariacje naleśnikowe”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
u 28 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży ze Szkoły Podstawowej nr 6 w Tarnowskich Górach. Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „WARIACJE NALEŚNIKOWE". Młodzież nie tylko uczestniczyła w gotowaniu, ale również mogła zapoznać się z kierunkami kształcenia w naszej szkole. Uczniowie własnoręcznie wykonali krokiety ze szpinakiem, naleśniki z serem oraz pancakes z nutellą. Wykonane potrawy były bardzo smaczne, na co wskazują zadowolone buzie uczniów.
WARSZTATY KULINARNE „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO"
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniu 24 marca 2022r. naszą szkołę odwiedziła grupa młodzieży z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 2 z Miasteczka Śląskiego (Żyglina). Uczniowie wzięli udział w zorganizowanych przez nas warsztatach kulinarnych pod hasłem „CIASTO KRUCHE NA SŁODKO I NA SŁONO". Warsztaty miały na celu zapoznanie zainteresowanych uczniów z formą zajęć z przedmiotów zawodowych gastronomicznych. Ósmoklasiści własnoręcznie wykonali kruche ciasteczka formując je na różne sposoby – to na słodko. Na słono natomiast sporządzili miniparówki w cieście i pizzerinki. Z pełnym zaangażowaniem pracowali pod opieką naszych nauczycieli zawodu. Podczas wykonywania zadania mogli także liczyć na pomoc starszych kolegów i koleżanek z klasy III TGS, którzy wspaniale wywiązali się z powierzonych im zadań. Nasi goście poradzili sobie doskonale i obserwując podczas pracy ich skupione a zarazem zadowolone miny można było wysnuć wniosek, że sprawiło im to wiele satysfakcji.
Warsztaty praktyczne w Żywym Muzeum Obwarzanka
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Warsztaty „Zdrowo się odżywiaj”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
W dniach 15 i 16 grudnia klasa III TGs wraz z wychowawcą Elżbietą Zawartką uczestniczyła w warsztatach przedmiotowych „Zdrowo się odżywiaj” na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Warsztaty są częścią projektu „Od wiedzy do zdrowia”, który jest współfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu „Społeczna Odpowiedzialność Nauki”.
Zajęcia odbyły się na w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Zabrzu – Rokitnicy. Warsztaty składały się z trzech bloków tematycznych: warsztatów kulinarnych, sensorycznych oraz warsztatów kuchni wegetariańskiej. Podczas części sensorycznej uczestnicy mogli sprawdzić swoje zmysły i nauczyć się jak profesjonalnie wykorzystuje się je do oceny jakości żywności. Część kulinarna i wegetariańska polegała na sporządzaniu potraw i oczywiście ich degustacji. Na koniec warsztatów uczniowie otrzymali drobne upominki.
Warsztaty praktyczne w Krakowskiej Manufakturze Czekolady
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Konkurs „Piernikowe ozdoby świąteczne”
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
Czym pachną Święta Bożego Narodzenia? Przypisać można im wiele aromatów, w których zapisane są nasze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne tradycje. Jednym z nich jest zapach korzennych domków i szopek, pierników i pierniczków wypiekanych nie tylko jako słodki poczęstunek dla gości ale także, aby stworzyć z nich piękne ozdoby domu i stołu na święta.
Chcąc wspierać kultywowanie tradycji Świąt Bożego Narodzenia, uczniowie ZSGH 29 listopada wzięli udział w konkursie na najpiękniejsze „Piernikowe ozdoby świąteczne”.
W ocenie prac wzięli udział pracownicy administracji i obsługi naszej szkoły, Dyrekcja i Grono Pedagogiczne oraz uczniowie klas hotelarskich.
Wyniki konkursu:
I miejsce ex aequo:
- Patrycja Badora (III TGs) i Dagmara Stępień (II TG)
II miejsce
- Klaudia Mol (III THn)
III miejsce ex aequo
- Jakub Trociński (II Br K) i Magdalena Gacki (II Br K)
Prace uczestników konkursu zostały sprzedane podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego, a uzyskany dochód ze sprzedaży w kwocie 470,00zł. zostanie przekazany na zakup artykułów dla podopiecznych Domu Dziecka.
Serdeczne podziękowania kierujemy pod adresem Rady Rodziców za ufundowanie nagród dla zwycięzców.
WARSZTATY KULINARNE Z UCZESTNIKAMI MASTERCHEFA
- Szczegóły
- Kategoria: Aktualności
22 listopada 2021 r. grupa uczniów naszej szkoły wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Pod czujnym okiem profesjonalistów młodzież wykonała smaczne potrawy. Grupa pod kierunkiem Grzegorza Bienia przygotowała potrawy kuchni orientalnej: żeberka glazurowane z makaronem chow-mein, dorsza z warzywami w sosie curry i ryż smażony z jajkiem podany z kurczakiem na chrupko. Mateusz Güncel wraz ze swoją grupą od podstaw przyrządzili gruzińskie chinkali, tradycyjne wołowe burgery oraz oryginalną pizzę.
Dziękujemy w imieniu uczestników oraz organizatorów warsztatom szkolnym za zakup surowców niezbędnych podczas zajęć. Naszym absolwentom Grzegorzowi i Mateuszowi jesteśmy wdzięczni za poświęcony czas oraz cenne rady kulinarne dane uczniom. Młodzieży natomiast dziękujemy za zaangażowanie i wspólną zabawę. Serdeczne podziękowania kierujemy również pod adresem pani profesor Haliny Stepowany i Teresy Gacki, które zaszczyciły nas swoją obecnością.