BS I Stopnia - Piekarz
1. Nazwa zawodu: Piekarz
2. Czas trwania nauki: 3 lata
3. Zdobyte umiejętności zawodowe:
Absolwent:
- Pozna proces wypiekania chleba i innych wyrobów produkcji piekarskiej,
- Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji piekarskiej,
- Dowie się, jak założyć i prowadzić własną piekarnię oraz jak być w tym lepszy od konkurencji,
- Nauczy się wykorzystywać receptury wypiekania chleba i innych wyrobów piekarskich,
- Nauczy się wykonywać czynności pomocnicze dotyczące planowania wielkości i asortymentu produkcji.
- Pozna czynności związane z przygotowywaniem i przekazywaniem pieczywa do wysyłki i sprzedaży.
4. Miejsce odbywania praktyk:
- piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe
5. Możliwości zatrudnienia:
- Piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe w Polsce i Unii Europejskiej.
- Placówki handlowe prowadzące wypiek pieczywa.
- Cukiernie.
6. Inne interesujące informacje o zawodzie
- Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
- Okres nauki wlicza się do stażu pracy
- Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną i zdrowotną
- Zdobywa doświadczenie zawodowe,
- Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
- Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Piekarze nie mają problemu ze znalezieniem pracy!