A A A

BS I Stopnia - Piekarz

1. Nazwa zawodu: Piekarz

2. Czas trwania nauki: 3 lata

3. Zdobyte umiejętności zawodowe: 

Absolwent:

  • Pozna proces wypiekania chleba i innych wyrobów produkcji piekarskiej,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji piekarskiej,
  • Dowie się, jak założyć i prowadzić własną piekarnię oraz jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Nauczy się wykorzystywać receptury wypiekania chleba i innych wyrobów piekarskich,
  • Nauczy się wykonywać czynności pomocnicze dotyczące planowania wielkości i asortymentu produkcji.
  • Pozna czynności związane z przygotowywaniem i przekazywaniem pieczywa do wysyłki i sprzedaży.

4. Miejsce odbywania praktyk:  

  • piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe

5. Możliwości zatrudnienia:

  • Piekarnie rzemieślnicze i przemysłowe w Polsce i  Unii Europejskiej.
  • Placówki handlowe prowadzące wypiek pieczywa.
  • Cukiernie.

6.  Inne interesujące informacje o zawodzie

  • Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy
  • Okres nauki wlicza się do stażu pracy
  • Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma    opłaconą składkę emerytalną i zdrowotną
  • Zdobywa doświadczenie zawodowe,
  • Jest przygotowany do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności
  • Jest to zawód, na który istnieje duże zapotrzebowanie na rynku pracy oraz daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.

Piekarze nie mają problemu ze znalezieniem pracy!

 

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Klauzula informacyjna RODO. Dowiedz się więcej