Poniedziałek 4 marca był w naszej szkole dniem innym niż wszystkie, gdyż oprócz uczniów w białych strojach na korytarzu można było spotkać gości w leśnych mundurach a oprócz dzwonka usłyszeć dźwięki z rogów myśliwskich. Wszystko to dlatego, że w tym dniu odbyły się warsztaty dla uczniów w ramach projektu „Dary lasu” realizowanego w bieżącym roku szkolnym wspólnie z Nadleśnictwem Brynek.
Było coś dla ducha i coś dla ciała. Impreza rozpoczęła się wykładem Pana Wiesława Kucharskiego Łowczego Koła Łowieckiego „Knieja” Gliwice na temat: „Polowanie – prawda i mity. Bezpieczeństwo zdrowotne spożycia mięsa z dzików” poprowadzonego w sposób niezwykle barwny i ekspresyjny.
Po wykładzie koncert dali panowie sygnaliści z Nadleśnictwa Brynek, objaśniając jednocześnie znaczenie poszczególnych sygnałów, które grane są podczas polowania.
Podczas gdy jedni uczestnicy warsztatów wsłuchiwali się w dźwięki rogów inni przystąpili do gotowania. Pod okiem kucharza Pana Sławomira Wawrzyniaka grupa naszych uczniów sporządziła potrawy z dziczyzny wykorzystując szynkę, schab, boczek i słoninę z dzika oraz łopatkę z sarny.
Dziczyzna jak i wszystkie pozostałe surowce wykorzystane do potraw sponsorowane były przez Nadleśnictwo Brynek, za co serdecznie dziękujemy Panu Nadleśniczemu Januszowi Wojciechowskiemu.
Elżbieta Zawartka